Как ще повлияе Гинка на изборите

Коментар на Георги Лозанов - водещ на "Необичайните заподозрени" по Bulgaria ON AIR

06.03.2018 | 10:45 Редактор: Меги Радева
Как ще повлияе Гинка на изборите

Най-често споменаваното име тази седмица, сигурно повече и от това на Бойко, е Гинка. В завалялите коментари, разбира се, имаше различия, но всички бяха убедени в едно – тя е подставено лице. На никого, освен нея самата, не му хрумна да твърди, че може да е действала по собствена воля и със собствен ресурс. Гинка е някой друг. Големият въпрос за пореден път е: Кой?

Хипотезите са от обичайните заподозрени вътре в страната до нестихващите опити на Кремъл да ни постави в енергийна зависимост. Премиерът Борисов също излезе със своя версия, която не изключваше останалите: сделката с ЧЕЗ в последна сметка не е икономическа, а политическа и целта й е пак да го свалят от власт.

Малко вероятно е в случая да стане така и въобще така да е замислена сделката, но по-важното е, че Борисов с добре тренираната си политическа интуиция знае, че занапред именно така ще се осъществява разпределението не само на тока, а и на властта. Още от Костинбродската афера се разбра, че фалшивите новини не са достатъчни, трябват фалшиви събития с напълно истинско влияние върху вота.

От такава гледна точка историята на прехода се дели на три периода. Първо беше партийният вот, когато червените или сините страсти водеха до урните. Докато и на едните, и на другите се оказа, че демокрацията не им е по силите. Червените, заради неспособността да се освободят от миналото си, сините, заради неспособността да си осигурят бъдеще.

Тогава дойде харизматичният вот. Първо Царя, после Бойко. Залагаш на една личност, затваряш очи и скачаш в урната.

 

Целия коментар прочетете в Offnews.bg.