България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Собствениците на заведения на бунт срещу Закона за защита от шума

Отговаря на всички европейски изисквания, обясни депутатът от НФСБ Валентин Касабов

27.06.2019 | 11:50 Редактор: Бойко Димитров
Собствениците на заведения на бунт срещу Закона за защита от шума

Собствениците на заведения са готови на протестни действия заради Закона за защита от шума, който бе одобрен от депутатите миналата седмица. Това обяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Прчината е, че според него законът е остарял и има много точки, които ще навредят на бизнеса. Депутатът от НФСБ Валентин Касабов пък защити закона и заяви, че той отговаря на всички европейски изисквания.

В "България сутрин" Алибегов сподели, че днес той и негови съмишленици ще внесат молба до президента Румен Радев за налагане на вето върху закона. В случай, че то не мине, те ще излязат на протест.

"Ние не сме против закона, а само срещу някои текстове в него. Просто той е остарял. Законът е от 80-те години и няколко пъти го подобриха малко. Той обаче не отговаря на сегашната обстановка - нито икономическа, нито туристическа. Позволено 55 децибела на открито нощем и около 75-80 на закрито. Това означава, че няма как да се случи нещо нито с диджей, нито с изпълнител. Лятото хората излизат навън след 21:00 часа. В закона е записано и че след 23:00 часа не може да има търговия на открито, както и хора, които да говорят. Президентът дори и да наложи вето, то ще бъде отхвърлено. Когато това се случи ще излезем на протест", обясни той.

От бизнеса предлагат в големите градове и курортите да се въведе разделение на парти и тихи зони. Според тях Законът за защита от шума ще доведе до големи финансови загуби и масови фалити на заведения.

Валентин Касабов пък бе категоричен, че законът цели да защити правата на почиващите хора.

"Новият закон отговаря на европейските изисквания и сега просто след 23:00 часа ще има тишина. В Германия законът зимата е до 22:00 часа, а лятото до 21:00. В Испания пък затвориха няколко дискотеки. Законът е категоричен - в 23:00 часа трябва да има тишина на откритите пространства. На закрито могат да си пускат музика колкото си искат. Този закон касае и така наречените цигански сватби. Полицията вече има право да иззема озвучаването. Те имат достатъчно много правомощия и ресурс. Законът е същият като от 2006 година, само е леко променен", обясни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК