България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Европеист: Да създаваме европейски граждани е обща грижа

Според проф. Шикова трябва да мислим за Европа на културата и образованието
Публикувана: От:

Стотици милиони граждани избират нов Европейски парламент. Тези избори ще посочат посоката на развитие на ЕС през следващите пет години. Какво е значението му за България в "Гласът за Европа" коментира европеистът проф. Ингрид Шикова.

Още по темата

 

"Младите хора го възприемат като даденост. Аз съм в непрекъсната връзка със студенти, те са родени през 2000 г. и за тях ЕС наистина е даденост", посочи проф. Шикова.

Тя беше категорична, че независимо от това историята не трябва да се забравя и трябва да мислим за нея преди да предприемаме действия в съвремието.

"От една страна имаме САЩ, от друга Русия и Китай. Всяка европейска държава е много малка сравнение с тези гиганти. Затова трябва да сме обединени", заяви европеистът. 

Според нея Европейският съюз е нещо много хубаво, но има нужда от реформи. По думите ѝ тя е глобален актьор и глобален лидер, но не и глобална сила.

"Най-важното е, че противоречията и конфликтите по някои въпроси се решават с дискусия, диалог и убеждаване в позициите. Затова България трябва да се учи как да прави коалиции, как да убеждава партньори, как да гласува по определени позиции и теми", посочи проф. Шикова пред Bulgaria ON AIR.

Европеистът е на мнение, че в България гледаме на Европа като източник на фондове, а трябва да обърнем внимание и на културата и образованието.

"Грижата за нашата европейска култура, европейското образование и да създаваме европейски граждани е обща грижа. Трябва да обръщаме много повече внимание на това"

Според нея бъдещето на Европа много силно зависи от образованието и тези, които не са образовани, нямат шанс и ще тежат на цялото общество. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )