Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от фондация "Херц"

23-годишният Александър Атанасов успя да се пребори с над 750 кандидати за финансирането
Публикувана: От:

Още по темата

 

За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация "Херц". Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането. 

Завършва бакалавърска и магистърска степени по математика в университета в "Йейл". Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле.

"По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена", посочи той пред Bulgaria ON AIR

И добави, че се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години. 

"Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц".

"Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро.

Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 3 )
 • 3

  Velichkov Yavor

  24 апр 2019 | 15:14

  Сега до 2050-та на пихтия! Колкото по-сантиментално зависими сте към триизмерната жалка реалност, еманация на нисшият егоистичен неосъзнаващ триизмерен човешки разум, която в момента сте си изградили, толкова по-неприятно ще бъде да гледате следващите години как природата я унищожава.
 • 2

  Velichkov Yavor

  24 апр 2019 | 15:12

  Ако преди 100 години повечето хора са разсъждавали като Тесла, а не като ограничен в съзнанието алчен биологичен отпадък кретено-масоно капиталист като Едисън, сега вече щяхме да сме посещавали други звездни системи с физическите си тела и въобще нямаше да имаме проблемите, които имаме днес.
 • 1

  Velichkov Yavor

  24 апр 2019 | 14:46

  До 2050-та цялата кретено-масонска зидария по света следва да стане на пихтия, етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат в Ню Йорк от 2001-ва, САЩ даже няма да ги има на картата, дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки бизнес елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселени в неговите. Мултиизмерни космически процеси за смяна на парадигмата на Земята, момчето щом се интересува от квантова физика трябва да му е ясно как функционира обективната реалност на Космоса, която точно е мултиизмерна и квантова, хаха. Реалността ни е отражение на нивото ни на съзнание, от егоистичното ниво на съзнание, от което в момента "строителите" "зидат" тази реалност, следват основно бедствия, войни и катаклизми за цивилизацията, като предстои да измират заедно с целите си семейства по времето на тези процеси.