Депутатите гласуваха присъединяването на Северна Македония към НАТО

Преодоляха и ветото на президента, касаещо Закона за личните данни

20.02.2019 | 13:10 Редактор: Иван Берберов
Депутатите гласуваха присъединяването на Северна Македония към НАТО

Депутатите заседават днес в отсъствието на БСП. Народните представители събраха кворум с регистрацията на ГЕРБ, ОП и "Воля". Депутатите от ДПС се регистрираха след това. Левицата тотално бойкотира заседанието. 

Първата точка от дневния ред на парламента беше гласуването за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. Депутатите гласуваха единодушно със 140 гласа "За" – без "Против" и без "Въздържал се". 

Все пак от ОП изказаха своите резерви, като пожелаха да се намали патосът в пленарната зала и да се обърне внимание какво всъщност означава присъединяването на Северна Македония към НАТО. 

На ратификацията на протокола към Северноатлантическия договор присъства и представителят на македонското Народно събрание Талат Джефери. Той беше приветстван от председателя на българското НС Цвета Караянчева. 

В отсъствието на БСП беше отхвърлено ветото на президента Румен Радев, което касае Закона за личните данни. Според мотивите на държавния глава този новоприет закон ограничава свободата на словото. Ветото беше преодоляно и законопроектът беше гласуван успешно. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК