Сериозно объркване: Правната комисия отложи поправките на поправките на ИК

Обратът в позицията на управляващите е заради липсата на вето от страна на президента

20.02.2019 | 19:05 Редактор: Ивайло Николов
Сериозно объркване: Правната комисия отложи поправките на поправките на ИК

Депутатите от правната комисия в парламента отложиха поправките в закона за Изборния кодекс, които трябваше да върнат 7-процентния праг на преференциите.

Припомняме, че от ГЕРБ промениха позицията си за по-високи прагове на преференциите след обществено недоволство. 

Поредния обрат в позицията на управляващите е заради все още липсващото вето на президента срещу промените в ИК. Правна комисия обсъди само ЦИК, а БСП отново атакува. 

Президентът има две опции – или да наложи вето на спорните промени в изборния кодекс, или да ги обнародва.

От ГЕРБ обявиха, че са готови на всякакви варианти. А след правния абсурд с внесените поправки на все още невлезли в сила промени, управляващите решиха все пак да ги отложат. 

ДПС и НФСБ остават единствените партии в парламента против преференциите. Националистите пък са разочаровани от промяната в позицията на ГЕРБ, наредена от премиера Бойко Борисов. 

Междувременно единственият възможен производител на машини за гласуване заплаши, че ако до 2 седмици не бъде осигурено финансиране, ще се откаже от процедурата. 

Мандатът на централната избирателна комисия изтича на 20 март, а изборите за европейски парламент са на 26 май. Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че нов състав на комисията ще има най-късно на 18-19 март. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК