Случаят "Гебрев": Обзор на фактологията

Има ли връзка таен руски агент с отравянето на бизнесмена

12.02.2019 | 10:10 Редактор: Тодор Петров
Случаят

Казусът с бизнесмена Емилиян Гебрев отново е на дневен ред. Причина за това е информацията, че служител на руските специални служби, замесен в случая "Скрипал", е бил в България по времето, когато е направен опит да бъде отровен Гебрев. Българските служби започнаха ново разследване за отравянето на бизнесмена.

На 28 април 2015 г. с тежко отравяне са настанени в болница Гебрев, синът му Христо и производственият директор в завод "Дунарит" Валентин Тахчиев. През май 2015 г. състоянието на Гебрев се влошава и той отново попада в болница. 

Оказва се, че агентът Сергей Федотов е посещавал България точно в дните, когато е отровен Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца - основно по проследяване маршрута и престоя на Сергей Федотов у нас.

Вчера във Варна руският посланик вече определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 година. По-рано пък имаше среща между посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха още вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдонима "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев", потвърди главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе категоричен, че внушенията за бездействие по разследването и за това, че случаят, едва ли не, е оставен настрани от Прокуратурата не отговарят на истината.

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая "Скрипал".

"Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. Първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от "Летище Бургас" и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия", обясни след срещата Цацаров.

Пред Bulgaria ON AIR токсикологът проф. Никола Александров потвърди, че не е открито отровно бойно вещество при изследванията на Гебрев във Финландия и в България. 

Клиничната картина при отряване с новичок и инсектицида, с който е била обработена храната на бизнесмена Емилиян Гебрев, е идентична. За кое от двете вещества става дума - може да покаже химическият анализ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК