Проверките на спрените три строежа по южното Черноморие ще продължат

Ако бъдат открити нарушения, ще бъдат образувани досъдебни производства

26.01.2019 | 13:50 Редактор: Ралица Братанова
Проверките на спрените три строежа по южното Черноморие ще продължат

Проверките на спрените три строежа по южното Черноморие ще продължат. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, директорът на националния строителен контрол направи оглед на място.

ДНСК започва подробна проверка в понеделник на цялата документация за издадените разрешителни за строеж на "Алепу" и край къмпинг "Арапя". Ще бъдат проверени и двете общини Царево и Созопол. Ако бъдат открити нарушения, ще бъдат образувани досъдебни производства. 

Два временно спрени обекта – на "Алепу" и "Арапя" и един замразен доброволно от инвеститора строеж – този на къмпинг "Градина". Това е равносметката след направената вчера спешна проверка на ДНСК на скандалните строежи по морето. 

ДНСК установи, че на Шофьорския плаж край "Алепу" инвеститорът не е спазил последователността на етапите на строежа и заедно с брегоупкрепването е започнал и изливането на бетон за сградите.

За строежа в боровата горичка на "Арапя" се установи, че одобреният устройствен план от общината в Царево не е синхронизиран със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Затова в понеделник инспекторите от Строителния контрол ще направят обстоен преглед на цялата документация на спрените строежи по морето в двете черноморски общини. -

Екоинспекцията в Бургас отново потвърди, че и двата строежа на "Алепу" и "Градина" имат одобрени доклади за съвместимост със защитените зони, а обектът в боровата горичка на "Арапя" не попада в такава. Открито е едно единствено нарушение на Шофьорския плаж. Засипан е част от плажа и са унищожени зараждащи се дюни.

Началникът на строителния контрол Иван Несторов категорично отхвърли появилите се твърдения, че самият той притежава апетитен имот на брега на морето в Созопол. 

Резултатите от проверките в Созопол и Царево ще станат ясни в края на следващата седмица. Междувременно стана ясно, че в социалните мрежи се организира голям порест в понеделник пред Министерски съвет. Граждани и природозащитници настояват да се забрани изцяло строителството в защитени зони.