Все повече български лекари остават да практикуват у нас

В МБАЛ "Св. София" младите медици започват с основна заплата 2000 лева

28.11.2018 | 19:30 Редактор: Велислав Филипов
Все повече български лекари остават да практикуват у нас

Три пъти по-малко удостоверения, нужни на българските лекари да работят зад граница, са издадени от Министерството на здравеопазването през последните 10 години. От 655 през 2008 г. до 222 за 2017 г. Проблемът с миграцията на медицинските кадри обаче остава сериозен. 

В края на обучението си д-р Вероника Бачева е на кръстопът. Да остане да лекува у нас или да търси професионалната си реализация навън. 

"Това е като монетата и двете ѝ страни, от едната страна е семейството и родината, а от другата страна стои високото заплащане – специализираната апаратура, която се предлага извън България", коментира Д-р Вероника Бачева. 

Независимо от възможностите пред д-р Илиева, пътят за нея е един: "Изборът винаги е бил да се развивам в България, няма нещо по-ценно от това да работиш в родината си, да се грижиш за собствения си народ, да си близо до близките си". 

Ръководството на МБАЛ "Св. София" в столицата залага предимно на млади кадри. Задържат ги с по-добри условия на труд и повече средства. В МБАЛ "Св. София" младите лекари започват с основна заплата 2000 лева. 

Една от възможностите за развитието на медицинските кадри е разкриването на нови болници и отделения, където те да работят със съвременна апаратура.