Вето №11: Радев върна Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът съзря политически интриги в случая с разследването на Атанас Семов

13.11.2018 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Вето №11: Радев върна Закона за корпоративното подоходно облагане

Интригата между институциите продължава да се заплита. Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това е 11-ото вето на президента.

"По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него. Давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемането на Бюджет 2019", заяви Румен Радев.

Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност".

Коментарът му дойде след като той присъства на клетвата на четирима нови съдии в Констуционния съд. И тук обаче има скандал, тъй като прокуратурата проверява предложения от Радев за член на КС Атанас Семов. Държавният глава съзря в случая единствено политически интриги.

Прокуратурата започна да проверява Атанас Семов в петък. От държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали след публикация, в която се припомня, че срещу Семов е имало прокурорска проверка заради свързана с него магистърска програма. 

Макар проверката да е била прекратена още през 2016 г., сега Върховната прокуратура е наредила на Софийската апелативна прокуратура да анализира дали прекратяването е правилно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)