Управляващата коалиция се събра на спешен съвет заради протестите

Властта обяви, че ще има по-висок данък за старите коли, но застраховката няма да стигне 1000 лв
Публикувана: От:

Още по темата

 

Спешен коалиционен съвет след вчерашните масови протести в цялата страна - заради високите цени на горивата, увеличаването на данъците за старите коли и застраховки. 

Вчера 36 града в страната излязоха на протест заради високите цени на горивата. Към тях се присъединиха и други разочаровани от по-високите данъци, застраховки и цени. 

Искрата на недоволството пламна във Велико Търново на Димитровден. 

Спешният коалиционен съвет е бил с цел да се обсъди как да се реагира на масовите протести, а управляващите решили да заложат на по-голяма информираност. 

Правителството не участва във формирането на цента на горивата, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов. Той е уверил премиера, че цена от 1000 лв на гражданската отговорност не стои на дневен ред и подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение. 

Увеличение на данъка за стари автомобили обаче ще има. То ще бъде между 6-10 лева, а причината е, че хората протестират срещу мръсния въздух, но продължават да купуват непотребните в Европа коли. Тази тенденция дори ще се увеличи, след като някои градове в Западна Европа вече забраниха старите дизелови автомобили. 

Коалиционните партньори са категорични, че по-висока застраховка за шофьори-нарушители ще има. С колко – предстои обществен дебат. Колкото до тавана на неимуществените вреди – той имал за цел да се пребори с груби злоупотреби, които източват пари от застрахователите. 

Гледайте видеото.

Коментари ( 0 )