Документалната поредица "Нашите пълководци" стартира в ефира на "Операция: История" по Bulgaria ON AIR

От 11 ноември зрителите ще гледат 10 късометражни филма за водещи личности от 5 войни, останали извън светлините на прожекторите
Публикувана: От:

Още по темата

 

Нова документална поредица за забравените пълководци от петте войни в периода 1885 г. – 1945 г. стартира в ефира на предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR , от 11 ноември. Образователният проект "Нашите пълководци" се състои от 10 късометражни филма с продължителност до 6 минути. Всеки един от тях e посветен на личност, участвала в Сръбско-българската война, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна или Втората световна. Героите на "Нашите пълководци" са личности, чиито имена може и да са забравени с времето, но са оставили значима следва в българската история.

Образователната поредица "Нашите пълководци" е вторият проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" след "Българско военно чудо", който предизвика истински фурор през 2017 година.

На 11 ноември, от 16:30 часа, в студиото на "Операция: История" ще гостуват авторите на проекта, които ще разкажат повече за документалната поредица. В първото видео от "Нашите пълководци" е посветено на Олимпий Панов. Той е български революционер и офицер, който се включва в Руско-турската освободителна война като опълченец, а в Сръбско-българската война като командир на артилерията. Той подписва пакта за примирие със сърбите, а по-късно е избран за военен министър. Остава на този пост за кратко, защото е осъден на смърт, заради участието си в Русенския бунт.

В следващите издания на "Операция: История" по Bulgaria ON AIR зрителите ще видят късометражни филми, посветени на Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Стефан Тошев, Георги Векилски, Георги Радков и Владимир Стойчев.

Не пропускайте "Операция: История" с водещ Росен Петров, всяка неделя от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR .

Коментари ( 0 )