Заради завода "Полимери": Арестуваха семейство Баневи във Франция

Задържането им е осъществено въз основа на европейска заповед за арест

26.10.2018 | 14:39 Редактор: Велислав Филипов
Заради завода

Бизнесмените Николай Банев и съпругата му Евгения Банева са арестувани в Ница в 8:50 ч. днес местно време. От 2 месеца има разследвания срещу семейството. Спецпрокурори претърсват офиси в София и страната, свързани със завода "Полимери“, приватизиран от дружество на Николай Банев през 1998 г. 

Извършват се и обиски и разпити на свидетили в разследване за неплащане на данъци, пране на пари и фалшифициране на документи . След като беше приватизиран през 1998 г., две години по-късно заводът спря работа. 

При години след това - обявен в несъстоятелност. През 2017 г. пловдивската фирма за метали "Хъс" купува активите на фалиралия завод и обявява, че ще прави нов химически завод.

На бившия собственик на предприятието Николай Банев са платени 14 и половина милиона лева. Миналата година премиерът Бойко Борисов обяви приватизацията на "Полимери“ за цитирам "разбойническа", която е ощетила държавния бюджет. Банев пък тогава обвини Борисов за фалита на завода.

Българските власти ще искат екстрадицията на Николай и Евгения Баневи от Франция у нас. При одобрение от властите в Ница, това може да стане до 2 седмици