Заклеха се! Аврамова, Маринов и Желязков вече са министри

Встъпването им в длъжност стана без присъствието на премиера Борисов

20.09.2018 | 12:47 Редактор: Иван Берберов
Заклеха се! Аврамова, Маринов и Желязков вече са министри

Тримата нови министри в кабинета "Борисов" 3 вече са факт. Точно година и четири месеца след като положиха клетви Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков напуснаха постовете си.

Те сами подадоха оставки, след като премиерът Бойко Борисов поиска да освободят постовете си заради жестоката катастрофа с автобуса край Своге, при която загинаха 17 души.

А парламентът днес ги смени с нови в отсъствието на Борисов, който е на задгранично посещение. Тримата отиващи си също не дойдоха, за да чуят дебата на депутатите за съдбата им, който продължи близо три часа.

В креслото на Радев като МВР шеф сяда Младен Маринов, предаде Dnes.bg.

Мястото на Ивайло Московски заема Росен Желязков и вече той ще отговаря за ресора транспорт, съобщения и информационни технологии. Наследникът на регионалния министър Николай Нанков е досегашният депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

От БСП и ДПС използваха дебата за оставките на Радев, Нанков и Московски, за да разкритикуват работата на целия кабинет, както и да поискат избори.

Според червения Иван Иванов ГЕРБ дойде на власт през пролетта на миналата година с Обединени патриоти с програма пълна с гръмки обещания и изпразнена от съдържания.

"В сектор "Сигурност" има растяща престъпност, бягства на затворници, МВР е напът да се превърне в институция, която само да изпълнява политически поръчки, управляващите често забравят защо е изградено МВР, хората не се чувстват сигурни, не чувстват подкрепата на държавата и защита от МВР", скочи той.

Съпартиецът му Крум Зарков поиска конкретни отговори и ясни политики от новите министри. След него Драгомир Стойнев настоя, че левицата настоява за дебат за политики, защото НС "не е конкурс за красота".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също разкритикува властта. Според него във времето, когато обществото има нужда от промяна, от адекватни политики, депутатите са принудени да се занимават с министерски оставки с цел запазване на властта, а това било малко купено време от управляващите.

"Общественото напрежение расте и само тези, които не искат да го видят и усетят не го виждат, трите оставки ще тушират напрежението, това няма да стане, управлението е популистко, насажда се омраза и така се търси начин да се удължи животът на това правителство", упрекна той.

Карадайъ смята, че формулата на властта е грешна и предсрочните избори са неизбежни.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна на удара на опозицията с уверението, че няма нито едно отстъпление, на нито един министър от декларираните приоритети и програмата, с която ГЕРБ спечели изборите.

"Може би сте си направили една карта с туристическите дестинации в България, която искате да опознаете, защото ваши депутати явно за пръв път посещават села и избиратели", обвини пък от своя страна той левицата, която представя своята "Визия за България" из страната и напомни, че от ГЕРБ винаги са били сред хората.

Тома Биков скочи на социалистите, че те не разбират от оставки, защото не никога не носили своята политическа отговорност.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отсече, че явно тази власт няма алтернатива и трябва кабинетът да продължи да работи. Според него смяната на тримата министри е нещо съвсем нормално.

До персоналните промени в кабинета се стигна след пътния ад с преобърнатия автобус край Своге на 25 август, при който загинаха 17 души. Оставките на тримата министри бяха поискани още на следващия ден от премиера Бойко Борисов.

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица той обяви и имената на техните заместници.

За наследник на МВР шефа беше номиниран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Той стана и причина оставките да не бъдат обсъдени от депутатите през миналата седмица, защото президентът Румен Радев не беше подписал указа за освобождаването му като главен секретар на МВР.

И докато той все пак стана министър с днешното решение на НС, друг от кандидатите на Борисов се отказа от предложения му пост още преди да се стигне до гласуването в пленарната зала. Това бе Александър Манолев, когото премиерът номинира за министър на транспорта.

Той отказа да заеме поста, защото срещу него имало медийни атаки, а той не искал да бъде компрометиран. Така че на управляващите им се наложи да си избират нов кандидат – Росен Желязков, който днес наследи поста от Ивайло Московски.

Преди да стане министър Желязков оглавяваше Комисията за регулиране на съобщенията. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи депутатс от ГЕРБ Петя Аврамова.

Персоналните промени в кабинета, който останаха факт днес, са вторите в правителството "Борисов" 3.

Първата смяна на министър стана през октомври миналата година, когато Николай Петров хвърли оставка заради излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете, по времето когато той беше шеф на ВМА. Мястото му като здравен министър тогава зае Кирил Ананиев.