Председателски съвет в НС заради чумата по животните

Евтаназирането на овце в Ямболско е временно спряно

17.07.2018 | 07:06 Редактор: Ивайло Николов
Председателски съвет в НС заради чумата по животните

Продължава изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в странджанските села. Обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността му е най-малко 190 лв. за един брой коза или овца. За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лв. за животно. От днес парите ще са по сметките на собствениците в селата Воден и Кости.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънреден председателски съвет в Народното събрание заради чумата по животните. Заседанието е по молба на Оперативния щаб, който координира всички действия по борбата със заболяването.

Европейските експерти, които пристигнаха вчера в страната ни от днес започват работа на терен при огнищата на заразата. Евтаназирането на овце в Ямболско временно е спряно.

В с. Шарково животните на баба Дора са все още живи. Около 20 човека от близките села и градове охраняват фермата денонощно.

В 10-километровата зона около огнищата на чума пък се препоръчва отмяната на събития, които събрат много хора на едно място.