България приветства споразумението за името на Македония

Република Северна Македония е името, за което се споразумяха Скопие и Атина

13.06.2018 | 12:02 Редактор: Василена Василева
България приветства споразумението за името на Македония

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името. Това се казва в разпространена декларация на българското външно ведомство. 

Република Северна Македония – това е името, за което се споразумяха Скопие и Атина. Новината беше потвърдена от македонския министър-председател Зоран Заев.

Очаква се утре правителството в Скопие да одобри текста на двустранен договор, който двамата премиери да подпишат още тази събота.

Европейският съюз и НАТО също приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще ѝ даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза. 

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". 

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също приветства споразумението между Атина и Скопие като "проява на лидерство в региона и отвъд него".