До три години: Учителите с три пъти по-високи заплати

Финансово ще бъдат стимулирани и гимназиите със специалности, от които бизнесът ще има нужда
Публикувана: От:

До три години учителите ще получават три пъти по-големи заплати. Това съобщи министърът на образованието на пресконференция, на която бяха представени бъдещите приоритети. Финансово ще бъдат стимулирани и гимназиите със специалности, от които бизнесът ще има нужда.

Още по темата

 

В момента от образователното министерство обсъждат дали да се повиши основната заплата на преподавателите или да се дават допълнителни бонуси.

По-високите заплати ще привлекат кадри в малките общини, но няма да решат проблема с липсата на ученици, обясниха от СОУ "Аверкий Попстоянов" в град Рила. И все пак – въпреки, че в клас влизат по около 15-16 деца, учебният процес върви отлично.

В момента средната учителска заплата е под 700 лева, което води до това средната възраст на педагозите в училище да надхвърля 50 години. 

По-голямата заплата би решила проблема отчасти, но не съвсем, категорични са в 51 училище в София, откъдето поясниха, че младите педагози получават по ниски заплати.

Междувременно от министерството на образованието обясниха, че се предвиждат допълнителни пари за професионалните гимназии, в които предстои да се разкрият нови паралелки с техническа насоченост. Целта е да бъдат подготвени кадри, липсващи в момента на пазара на труда.

Коментари ( 0 )