Николай Василев: Скоро няма да подадем документи за еврозоната

Бившият вицепремиер гостува в предаването "Брюксел 1"

28.04.2018 | 20:44 Редактор: Тодор Петров
Николай Василев: Скоро няма да подадем документи за еврозоната

"Смятам, че ние скоро няма да подадем документи за членство ERM II, защото (на конференцията) нито от една институция (а те много внимателно си подбираха думите) не казаха никакъв срок, никакво намерение, а само се надпреварваха да говорят колко е хубаво да сме в еврозоната, но това не означава, че ще подадем," коментира в предаването "Брюксел 1" на телевизия BulgariaON AIR бившият вицепремиер Николай Василев.

Той беше модератор на коференцията "България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете", организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и депутата от ЕНП Ева Майдел, на която взеха участие премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

През седмицата стана ясно, че България ще получи от Европейската централна банка пътна карта, която очертава основните етапи на процеса до присъединяването ѝ към валутния механизъм ERM II, или така наречената чакалня на еврозоната. 

"Словакия нямаше пътна карта, просто я приеха," коментира Василев. "Нас като не искат да ни приемат, няма какво да ни кажат. Защото ние ще питаме: нашият бюджетен излишък по-лош ли е от този на Словакия? Нашата инфлация има ли проблем – не, няма. Нашият дълг няколко пъти по-нисък ли е от германския? Отговорът е да. И тогава какво друго остава?", коментира още Николай Василев в разговор с Милена Милотинова. 

Според бившия вицепремиер въпросът не е в пътната карта, а защо ние все още не подаваме документи за влизането ни в ERM II.