МС реши: Търговско предприятие ще управлява язовирите

То ще поеме водоемите, които общините не могат да стопанисват
Публикувана: От:

Търговско предприятие, създадено от държавата, ще управлява язовирите, които общините не могат да стопанисват. Предложението е част от готвените законови промени, свързани с язовирите.

Предприятието ще отговаря за ремонта и поддържането им, а средствата за това ще идват както от бюджета, така и от специален фонд, в който ще се събират пари от стопанската дейност на язовирите, обяви икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти в МС.

Промените предвиждат още да се задължават собствениците и операторите на язовирите да изготвят аварийни планове. Съоръженията пък ще бъдат категоризирани като големи и малки според изискванията за експлоатацията им.

До следващата сряда законопроектът трябва да е готов и да бъде внесен в Народното събрание. Ще бъдат водени разговори с народни представители, които ще го внесат, съобщи министърът.

По думите му в момента има анализ за около 5700 язовира, от които над 4500 са на общините. До местната власт ще бъдат изпратени писма и ще бъде даден едномесечен срок за отговор дали могат да стопанисват язовирите си, тоест имат ли средства и административен капацитет за това.

Коментари ( 0 )