Подменят центъра на София със 173 милиона лева

"Граф Игнатиев", "Св. Александър Невски" и "Славейков" са местата, които ще бъдат обновени

21.02.2018 | 13:01 Редактор: Ивайло Николов
Подменят центъра на София със 173 милиона лева

Централната градска част на София ще бъде обновена до 2 години със 173 милиона лева. Това ще стане благодарение на проекта "Златна София". Правителството отпуска повече от 150 милиона от нужните средства, а останалите са финансиране на Столичната община.

Обновени ще бъдат на първо място улица "Граф Игнатиев", градинката на църквата "Св. Седмочисленици", магазини на площад "Джузепе Гарибалди" и районът около храм-паметника "Св. Александър Невски". По една от централните софийски улици ще бъдат подменени трамвайните релси и ще бъдат поставени гранитни плочи, а на площад "Славейков" ще бъде пуснат отново да работи и злополучният фонтан.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че става въпрос за реконструкция на общо 200 декара площ в централната градска част.

Парите ще отидат и за финансиране на реконструкцията на трамвайна линия номер 5, която върви от Съдебната палата до квартал "Княжево".

По нейния маршрут ще се движат 13 нови мотриси, осигурени са пари и за социални домове за деца с увреждания.

Предстои още изграждане на три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, в които има условия за рехабилитация, образование и най-важното - за социални контакти. Отделно ще се правят и два Центъра за обществена подкрепа. Ще бъде ремонтиран и преустроен бившият Дом за деца, лишени от родителски грижи в кв. „Драгалевци", и в него ще бъдат създадени Дневен център за деца с множествени увреждания и Център за обществена подкрепа.