СУ приема обществена дискусия за Истанбулската конвенция

Форумът започва в 11 ч.

23.01.2018 | 07:30 Редактор: Ивайло Николов
СУ приема обществена дискусия за Истанбулската конвенция

Обществена дискусия за Истанбулската конвенция организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Форумът започва в 11 часа и ще се състои в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", като в него ще участват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации и на вероизповеданията в България.

Истанбулската конвенция предизвика разнопосочни реакции в обществото, а вчера Светият синод се обяви против нея. Според духовниците конвенцията отваря врати към морален разпад в обществото.

Основа за раздора е фактът, че в многобройните текстове, които предлагат мерки за защита и превенция от насилие във всичките му форми, в Истанбулската конвенция съществуват и тези, които въвеждат понятието "социален пол", различен от биологичния, чиито индивиди трябва да бъдат третирани еднакво с индивидите на биологичния пол и да имат същите права, като тях за защита от насилие и дискриминация.

По време на обществената дискусия в центъра на София ще има демонстрации за и против приемането на Истанбулската конвенция.