Безплатен градски транспорт в София, ако въздухът е непоносим

В тези дни цената на "Синята зона" в центъра на столицата ще бъде двойна

15.01.2018 | 18:27 Редактор: Иван Берберов
Безплатен градски транспорт в София, ако въздухът е непоносим

В дните, в които въздухът в София е чувствително замърсен, градският транспорт ще бъде безплатен. Това обяви председателят на Комисията по екология към Столичната община Лорита Радева. 

Ако фините прахови частици са между 100 и 150 микрограма oбщината ще пуска така наречения "зелен билет", който ще важи през целия ден за цялата градска мрежа и ще струва един лев. 

В тези дни цените за паркиране в "Синята зона" ще са двойни. Това са част от мерките, които общината ще предприеме, за да намали вредните емисии във въздуха. Те трябва да бъдат обсъдени и приети утре от Комисията по екология. 

На проведената този следобед дискусия с граждани по темата, представителите на "Подкрепа за "Красна поляна" останаха недоволни от отношението на общинарите. Според тях в рамките на тази година общината няма да направи нищо за подобряване на качеството на въздуха в кварталите, където живеят големи групи роми. 

През зимата те се отопляват освен на дърва, така и чрез изгаряне на дрехи и автомобилни гуми, а това прави въздуха непоносим.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR