Сотир Цацаров на изслушване в парламента

Основните теми бяха нелегалният внос и износ на лекарства и контрабандата на горива

16.11.2017 | 19:12 Редактор: Велислав Филипов
Сотир Цацаров на изслушване в парламента

Сотир Цацаров бе на изслушване в парламента. Той се яви на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

Основните теми, които бяха обсъдени на заседанието, са нелегалният внос и износ на лекарства и контрабандата на горива.

По отношение на медикаментите Цацаров коментира, че става въпрос по-скоро за морален казус, отколкото за престъпление, тъй като Изпълнителната агенция за лекарства само констатира намеренията на фирми да внасят или изнасят лекарства, но няма разследващи функции.

Според него би могло да се говори за пране на пари и данъчни престъпления, тъй като част от медикаментите, предназначени за българските граждани, се озовават в Западна Европа, а тук се лекуваме с лекарства, произведени извън Европейския съюз. По отношение на това може да се помисли за промяна в Наказателния кодекс.

Стана ясно, че днес при акция на Икономическа полиция и ДАНС в района на Пловдив и Хасково са открити 4 бензиностанции, в които са намерени 100 хил. литра гориво за 750 хил. евро, за които е нямало никакви документи.

След края на заседанието Цацаров коментира и други горещи теми - промените на Конституцията, свързани с приватизацията, които обмислят от ГЕРБ. Не беше подминат и въпроса с доклада на Европейската комисия.