Започва общественото обсъждане на Бюджет 2018

БСП с алтернативно предложение за следващата година

23.10.2017 | 13:28 Редактор: Велислав Филипов
Започва общественото обсъждане на Бюджет 2018

Общественото обсъждане на Бюджет 2018 трябва да започне днес. Очаква се Министерството на финансите да публикува на страницата си проекта за следващата година. 

Правителството вече обяви, че от 1 януари ще бъдат увеличени бюджетните заплати с 10%, а учителските с 15%.

Повече пари ще бъдат дадени и на сектор "Сигурност". Предвидени са по-високи заплати в армията и повишаване на възнагражденията на полицаите. 

За социална политика и здравеопазване ще се дадат 1 млрд. лева повече спрямо тази година. Заложеният ръст на икономиката е в размер на 3,9%.

От БСП предложиха алтернативен бюджет за следващата година. Социалистите представиха своето предложение на пресконференция преди да е ясна финансовата рамка на правителството. 

"Обикновено правителството приема бюджета, качва го на страницата, започва някаква обществена дискусия и откъдето дойде натиск, те там променят", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Все пак на "Позитано" 20 обясниха, че техният разчет стъпва на средносрочната прогноза на правителството, представена в средата на тази година.

Представителите на синдикати и работодатели в Националния осигурителен институт отхвърлиха проектобюджета на държавното обществено осигуряване.

Бизнесът не е съгласен с увеличаването на минималните осигурителни прагове - с 3,9% неяснотите около универсалните пенсионни фондове и липсата на решение за инвалидните пенсии. А синдикатите основно са против недостатъчното увеличаване на пенсиите и намаляване на обезщетението за първите три дни от болничните.