Природният газ поевтинява с над 7%

Цените на парното и тока ще останат непроменени за битовия потребител до края на годината

29.09.2017 | 13:36 Редактор: Василена Василева
Природният газ поевтинява с над 7%

Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение да намали цената на природния газ със 7,29% от 1 октомври 2017 г.

Така за четвъртото тримесечие на 2017 г. тя ще бъде в размер на 343,22 лв. без ДДС и акциз. По този начин общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Въпреки понижението на синьото гориво обаче, не се очакват по-ниски цени на парното и тока до края на годината, тъй като в същото време влиза в сила нова тарифа за достъп и пренос, оповестена от "Булгартрансгаз", което не позволява цените на топлото да бъдат намалени.

При потребителите, които имат сезонно потребление, различаващо се през сезоните, каквито са топлофикациите, промяната в цената на мрежовите услуги ще се повиши с 2,5 до 3%. 

На 1 април влязоха в сила нови промени в цената на природния газ, като поскъпването за цялата страна беше между 18 и 30%, за София - 23%. От 1 юли пък имаше намаление с от около 1%.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов е категоричен, че цената на парното и тока за битовите потребители няма да бъде променяна до края на 2017 г.