Кафенето и столът в парламента стават VIP-зона

Достъп до нея в определени часове ще имат само депутатите

13.04.2016 | 11:26 Редактор: Анисия Иванова
Кафенето и столът в парламента стават VIP-зона

Кафенето и столът в парламента стават VIP-зона. Достъпът до нея в определени часове ще имат само депутатите.

Служители, гости, журналисти и други, различни от властимащите, нямат право да влизат преди 9 часа и по обяд – по време на парламентарната почивка, съобщи Dnes.bg.

Подобна заповед имаше по времето на управлението на БСП. Тогава обаче шефът на парламента Михаил Миков издаде заповед, която бе разлепена в кафенето. Сегашната заповед обаче е негласна.

Служителите и журналистите научават за нея от служителките, които с неудобство отказват да им продадат кафе, вода или закуска. Докато при Миков чиновници и журналисти можеха да ползват стола за кафе, сега и там са нежелани.

Друга новост е, че местата в кафенето също стават VIP. В уреченото време никой, освен депутат, не може да сяда там.

Тъй като липсва официална заповед за забраната - не са ясни и официалните мотиви за нея. Предполага се, че причината е, че журналисти и служители правят опашка и забавят депутатите за регистрация в залата и формиране на кворума.

В първия ден от възобновената забрана обаче кафенето остана празно. В кулоарите на парламента веднага се появи сравнение с Европейския парламент, където хиляди и стотици посетители имат достъп до зали, библиотеки, кафенета и ресторанти, наравно с евродепутатите.

Не липсваха и коментари, че кафенето и столът се пълнят с депутати след 9 часа, в работно време и извън обедната почивка.