Музиканти чистят замърсените кътчета в България

Младежите са създатели фейсбук страницата "Да живеем в чистота", за да дадат личен пример на останалите граждани

04.04.2016 | 09:57 Редактор: Милена Енчева
Музиканти чистят замърсените кътчета в България

Пластмасови бутилки , захвърлени гуми и различни индустриални отпадъци. Така изглежда крайпътен участък от Ломско шосе. Боклуците тук са част от пейзажа , с който преминаващите коли като че ли свикнали. 

Непримирими с унищожаването на природата четирима приятели музиканти решават с малки стъпки да достигнат до голямата  промяна.  Докато пътуват по концерти из различни краища на страна те носят със себе си чували и ръкавици, за да чистят това, което други взимат за даденост. За да вдъхновят останалите, създават страницата „Да живеем в чистота“. Там започват да качват снимки от местата, където вече са изчистили. За кратко време идеята им набира последователи, които документират своя принос за чиста природа.

"Има много добър отзвук , доста хора харесаха страничката. Получаваме страшно снимки на точно такива хора, които са събрали чували и въобще хората много добре я приемат инициативата и аз много се радвам, защото много хора се включват." , разказва Мелина Крумова, една от създателите на фейсбук страницата "Да живеем в чистота" 

Компанията чисти приоритетно боклуците , които по трудно се разграждат. Най-голям проблем за тях са индустриалните отпадъци , които не могат да натоварят в колите си.  Самото разпределение на събраното също се прави на специален принцип. 

 "Защо гледаме да го разпределяме между различни кофи за боклуци, защото хората ни се ядосват примерно , че сме им препълнили кофата и такива почват как може и те не нямат идея , че ние сме го събрали от някъде и е за тяхното добро", разказват музикантите. 

Повече за дейността на младежите вижте в репортажа на Милена Енчева и оператор Валери Цветанов.