В кой град горивото е най-евтино?

Цената варира от няколко стотинки до над 0,50 лв. за литър

09.03.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
В кой град горивото е най-евтино?

В различните градове в България има драстични разлики в цените на горивата. Те варират от няколко стотинки до над 0,50 лв. за литър, пише в. "Сега". 

Класация на сайта fuelo.bg показва огромна разлика между цените на едно и също гориво на бензиностанция от една и съща верига. Цените за литър от най-масовия бензин A95 варират от 1,56 лв. до 1,91 лв. Разликите за литър бензин А98 са още по-големи - от 1,70 лв. до 2,23 лв.

Подобна е ситуацията и за тези, които карат дизелови автомобили. Те могат да напълнят резервоарите си с обикновен дизел от цени между 1,46 лв./литъра и 1,84 лв./литъра. Ако все пак шофьорите предпочитат дизел премиум, те ще платят между 1,65 лева и 1,99 лева за литър.

Варна остава лидер по най-ниски цени, а след нея се нареждат Габрово и Кърджали. Най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София. Преди столицата се нареждат бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В "златната среда" по цени са Враца, Перник и Шумен.

Експерти са коментирали пред в. "Сега", че е нормално една и съща верига бензиностанции да има различни регионални цени. Във Варна например, където бизнесменът Веселин Марешки обяви по-ниски цени на горивата и започна масово да "отмъква" клиенти на другите бензиностанции, всички играчи се принудиха също да свалят стойността. Те са готови да работят с минимална печалба и дори на загуба за определен период само и само да не губят клиентите си, поясняват още те.  Според тях разликата в цените идва и от "класата" на компаниите - някои правят по-луксозни бензиностанции, пращат служителите си на обучения, влагат подобрители в горивата и затова при тях е по-скъпо.

Припомняме, че в края на февруари Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за злоупотреба с господстващо положение и картелни споразумения на пазара за бензин и дизелово гориво.