Ръст на кражбите на автомобили

Полицията отчита и ръст при разкриването им

05.02.2016 | 17:49 Редактор: Васил Детелинов
Ръст на кражбите на автомобили

Ръст на кражбите на автомобили през изминалата година отчетоха от МВР. Изчезналите коли са със 7 % повече спрямо предходната 2014 година. В същото време от полицията се похвалиха, че разкриваемостта на този вид кражби се увеличава.

Данните на МВР показват, че крадените коли се разглобяват и продават на части. Само преди седмица в Перник е разбита група, в която са открити 110 двигателя от откраднати автомобила.

Според статистиката на МВР, всеки ден у нас се крадат по десетина автомобила. Най-често в четвъртък и петък през нощта. През изминалата година в страната са задигнати 3460 автомобила. От тях само 25 % са открити и върнати на собствениците им. Гриша Михайлов обаче не е сред късметлиийте.

  "Никаква разкриваемост нямаше . Просто 45 дни беше досъдебното производство. След 45 дни го прекратиха и това беше. Както си бях паркирал пред блока, автомобилът беше откраднат вечерта. Ставам на сутринта, гледам и го няма. Добре, че имах пълно автокаско и ми заплатиха щетата".

Най-много кражби са станали в София. 80 % от откраднатите коли се разглобяват и отиват за части втора ръка. За това и от полицията съветват да се внимава когато се купуват такива части.

  От МВР са готови и със законодателни промени ,които да пресекат кражбата на коли и регламентират работата на автомогрите и сервизите.

Още в репортажа на Васил Детелинов.