Отложиха делото за скъпите винетки

11 се оказаха жалбоподателите срещу новите цени на винетките

02.02.2016 | 17:15 Редактор: Васил Детелинов
Отложиха делото за скъпите винетки

11 се оказаха жалбоподателите срещу новите по-високи цени на винетките. Това стана ясно на първото заседание по делото във Върховния административен съд. То обаче така и не тръгна, тъй като една от жалбите не е допусната, а това подлежи на обжалване. Делото беше заведено от шофьора Николай Филев, според когото промяната в цената е направена без нужните юридически мотиви. Следващото заседание ще бъде през март.

Иван Нончев е един от харта, завели делото. От 42 години е зад волана. Има 3 автомобила и нужда от три винетки за да ходи до вилата. Още не си е купил от новите. Чака решението на съда.

"-На мен мие необходимо един път да откарам багаж на вилата. Там садя чушки и домати и след това да прибера багажа. Няколко пъти примерно в годината . 3 - 4 пъти пъти да кажем. Ей това искам да има месечна, която стойност да е е 1/12 от годишната. А в момента е 30 лева- 45 % от годишната"-ядосва се Иван Нончев.

Гражданите оспорват новите цени на стикерите, тъй като не са поставени на обществено обсъждане. Адвокатът на правителството оспори твърденията им и представи документи, според които решението е качено на сайта на регионалното министерство в срок, който позволява такова обсъждане. Спорът ще се реши след разпит на системния администратор, тъй като информацията от сайта може да е манипулирана, реши съда. Какво ще се случи ако Върховният административен съд признае за незаконни високите цени, гражданите и адвокатът им не знаят.

"-Малко е спорно. Това е нормативен акт, той действа и всичко, което е извършено с него е законосъобразно. Това ще се решава допълнително. Сложен е въпросът. Не мога да отговоря"-обяснява адвоката  Васил Дундов.

 

 "-Този съд бе помолен да спре предварителното изпълнение. Да задържи повишението на винетките до момента на разглеждането и решението на съда от страна на този спор. Но този съд прецени, че това е нещо маловажно." обяснява жалбоподателя Тодор Тодоров.

 

Делото продължава на 22 март. А новите винетки влязоха в сила от 1 февруари 2016 г.

Още в репортажа на Васил Детелинов.