500 хиляди са болните от диабет у нас

По думите на д-р Ганка Лазарова може да се говори за пандемия в областта

13.11.2015 | 19:51 Редактор: Мариета Иванова
500 хиляди са болните от диабет у нас

Около 50% от българите ще страдат от проблеми с въглехидратната обмяна през 2020, коментира пред Радио „Фокус”-Шумен ендокринологът д-р Ганка Лазарова по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. По думите й болните от диабет в страната са около 500 хиляди с тенденция към увеличаване в близко бъдеще. Тя подчерта, че дори може да се говори за пандемия.
Като основна причина за бума на захарен диабет в страната д-р Лазарова посочи липсата на движение.

„Общо взето урбанизацията доведе хората до по- намален физически капацитет. Повече сме в седнало положение. Не се движим достатъчно и нямаме достатъчната физическа активност, поради това наддаваме на тегло. Това е основната причина за големия бум на захарен диабет“, коментира тя, цитирана от Агенция Фокус.

Като основни рискови фактори за развитието на захарния диабет тя изтъкна диетични грешки и наднорменото тегло, като става дума за т.нар. метаболитен синдром. - „В него се включва и високото кръвно налягане и високите стойности на холестерола и триглицеридите“, уточни тя тя. Като конкретни симптоми на страдащите от диабет д-р Лазарова посочи усещане за сухота в устата, често уриниране, постоянно чувство на отпадналост и преумореност.  

Като превантивна мярка към бъдещото поколение тя препоръча децата да се движат повече и по-малко да ядат тестени и мазни храни.