Местят 2300 души от МВР в ново звено

Бъчварова ще наказва само протестиращи полицаи, нарушили закона

11.11.2015 | 18:39 Редактор: Васил Детелинов
Местят 2300 души от МВР в ново звено

Около 2 300 служители от администрацията на МВР ще бъдат преназначени в новото държавно предприятие, което ще се занимава с административното обслужване на гражданите. Очаква се фирмата за заработи в началото на 2016 година съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, след заседанието на кабинета. По повод протестите,тя уточни, че ще наказва само тези полицаи, които са нарушили закона.

Служителите, преназначени в новата структура – Център за предоставяне на услуги ще бъдат прекатегоризирани от първа в трета категория труд. Новото звено ще се самоиздържа от таксите за услугите, които ще предоставя. Те обаче няма да се вдигнат. Заплатите на администрацията също няма да се променят.

28 те- областни дирекции на МВР няма да се обединяват. Оптимизация обаче ще има чрез въвеждането на споделени услуги между тях. По повод протестите на полицаите, Бъчварова обясни, че ще има наказани ако се установи, че са нарушили закона.

Бъчварова съобщи, че е разписала всички около 650 рапорта за напускане. И уточни че годишно от системата излизат около 4500 униформени. т началото на тази, с последните рапорти, напусналите служители са 2 хиляди.

Още в репортажа на Васил Детелинов.