Ген. Григоров: Подготовката на граничарите е изключително ниска

Има пропуски в охраната на държавната граница, смята бившият шеф на "Гранична полиция"

20.10.2015 | 13:02 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Григоров: Подготовката на граничарите е изключително ниска

Има пропуски в охраната на държавната граница, а квалификацията и подготовката на служителите е изключително ниска. Това коментира бившият началник на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров за bTV. Според него доказателства за това, че системата се управлява лошо е не само инцидентът край Средец, при който загина мигрант, а и случаят в Лясковец и отнелата живота на полицай катастрофа край браздата от 2014г.

"Професионалното ръководство на МВР говори доста хаотично и нелогично от гледна точка на фактологията и действията на полицейските служители." - смята ген. Григоров по повод случая "Средец".

Според генерала при инцидента в Бургаско става дума за причиняване на смърт по несправедливост.

"Когато обучавахме полицейските служители, ние внушавахме като инстинкт и знание, че се вади оръжие само когато то може да бъде употребено." - заяви бившият шеф на "Гранична полиция" и отбеляза, че случката показва изключително ниското ниво на подготовка в момента.

Политическите решения са противоречиви, непоследователни и нелогични, смята ген. Григоров. Според него именно те са довели дотам "Гранична полиция" да се стопи от над 9000 служители през 2006г. до по-малко от 6000 в момента.