Т. Дончев: Усилията на правителството и бизнеса са за по-голяма прозрачност в енергетиката

Въпреки взетите мерки все още има много злоупотреби в енергетиката

16.09.2015 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Т. Дончев: Усилията на правителството и бизнеса са за по-голяма прозрачност в енергетиката

Усилията на правителството и бизнеса е да се постигне повече прозрачност в енергетиката. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев след проведена среща в МС с премиера Бойко Борисов и представители на работодателите.

"Това не бяха и не са мирни преговори, а част от перманентния диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни. Това не е нито първата, нито последната среща.Ако преди два месеца и половина се споразумяхме за общата рамка на реформата, то днес приемаме мненията на работодателските организации, че има още какво да се направи по отношение на това българският бизнес да ползва ниска, конкурентна и справедлива цена на електроенергията и се споразумяхме за няколко пакета от мерки - някои оперативни, някои са свързани със законодателна промяна. Не случайно парламентът беше представен от Делян Добрев." - коментира Дончев.

Първият пакет мерки е свързан с повече прозрачност в енергетиката или казано още по-просто за този, който плаща голяма част от сметката, поясни вицепремиерът. По думите му българският бизнес ще бъде вкаран там, където се образува цената - както в КЕВР, така и в представителството на държавната енергетика. Според него така може да се постигне по-голяма прозрачност.

"По отношение на прозрачността се коментира и създаването на публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. За това ще са нужни законодателни промени. За това се говори отдавна, но днес имаме предложения по какъв конкретен начин това да се случи." - добави Дончев.

На трето място беше коментирано мораториум, по отношение на образуване на нови преференции при производството на електроенергия, съобщи вицепремиерът. По думите му коментирано е още, че въпреки взетите мерки преди месеци, в енергетиката все още има много злоупотреби.

"Беше коментирано с Делян Добрев да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена, да съществува възможност при първото или второто нарушение да му се отнема правото да продава енергия на преференциална цена. Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем." - поясни Дончев.

Чуйте: