Строеж до свлачище напука къщи във Варна

Всички законови изисквания са спазени и няма пречки за строителство в такъв обем, смята главният архитект на Варна

24.08.2015 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Строеж до свлачище напука къщи във Варна

Много постройки в местността "Пчелина" във Варна са напукани вследствие на строеж на девететажен блок в района, съобщи bTV. Повечето от пострадалите сгради са едноетажни къщи или вили. Според потърпевшите новата сграда не само не се вписва  естетично, но и поставя под риск другите постройки в околността.

"Откакто почна строежът, оградата започна да се свлича, по един пръст се отваря. По стените започнаха да се появяват напуквания." - коментира една от потърпевшите Дияна Петрова пред bTV.

Други споделиха, че бетонът, който са излели пред къщата си едва преди месец, се е напукал и натрошил.

Местните жители написали редица жалби до съответните институции още миналата есен. От строителното министерство са назначили проверка на РДНСК едва през юли 2015г.

Всички законови изисквания са спазени и няма пречки за строителство в такъв обем, смята главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Изводите от геоложко проучване от 2014 г. твърдят, че няма нужда от допълнително укрепване, защото теренът не е свлачищен.

В същото време обаче зоната е определена като имаща "свлачищен генезис" в писмо от общината. Гл. архитект Бузев коментира, че според заповед на министерството на регионалното развитие е забранено да се строи на териториите на активни съвременни свлачища. По думите му конкретната територия не попада в такава зона.

/Снимка: bTV/