Борисов: Чрез разкопките в Плиска да се покаже богатството на българската история

Забранявам всякакви комерсиални дейности, отсече министър-председателят

12.08.2015 | 14:53 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Чрез разкопките в Плиска да се покаже богатството на българската история

Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората, за туристите историческото богатство на първата ни столица, посочи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на МС от 12 август.

"Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект… Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност." - каза министър-председателят.

Той посочи, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да осигури финансирането, за да се развие обектът.

"Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи." - подчерта министър-председателят.

Той призова в работата да се включат и експерти от БАН, за да се разработи обектът.

Междувременно предстои да излязат резултатите от пробите от кладенеца в Плиска, които ще покажат дали водата от него е опасна.