Работим за частично присъединяване към Шенген през октомври 2015г., съобщи Кунева

Меглена Кунева и Христо Иванов са на еднодневно работно посещение в Холандия

13.07.2015 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Работим за частично присъединяване към Шенген през октомври 2015г., съобщи Кунева

Работим за частично присъединяване на България към Шенген през октомври 2015г. Това съобщи вицепремиерът по координация на европейските въпроси и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на еднодневно работно посещение с министъра на правосъдието Христо Иванов в Холандия, цитирано от агенция "Фокус".

"Ние разбираме, че в процеса, в който има нови изисквания за сигурността, едно постепенно влизане в Шенген може да даде сигурност на страните, където общественото мнение не е напълно убедено в ползите и нуждата от това България да се присъедини към Шенген. Ние сме готови да стъпим на основата на преговори, които не са се случвали в ЕС досега – България да влиза в Шенген граница по граница. Може да започнем с въздушна и морска, а по-късно да се присъедини и сухопътната граница. Търсим начин и България, и другите страни, да бъдат спокойни." - каза вицепремиерът. 

Меглена Кунева постави акцент върху усилията, положени към момента, в посока влизането на България в Шенгенското пространство, като подчерта, че без присъединяването на България в Шенген, страната няма как да изпълнява ефективно задълженията си във връзка с осигуряване сигурността в ЕС: 

"Положих изключително много усилия, за да обясня на всички позицията на България, за да разделя механизма по правосъдие и вътрешен ред от Шенген, за да намалим броят на страните, които се противопоставят на България; да докажа, защо е важно и за България, и за ЕС да бъдем надеждна външна граница. Да покажем, че България няма как да прилага законодателства, свързани с данните на пътниците, с проверката на документите и едновременно с това, освен, че документът може да е истински, да не би човекът да бъде издирван, което е друга система, до която ние все още нямаме пълен достъп и други политики, от които България няма как да бъде част, ако не е в Шенгенското пространство. Мисля, че нашите легитимни въпроси бяха чути и климатът действително се подобри." - каза вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева във връзка с механизма за сътрудничество и проверка на страната ни. 

Според Меглена Кунева негативните тенденции срещу влизането на България в Шенген са значително намалели. Тя подчерта, че без активната намеса на министър-председателя пълното влизане на България в Шенгенското пространство е невъзможно:

"Надявам се, че след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с ключови негови колеги в ЕС е изпратен много ясен и силен сигнал към съответните национални правителства, които трябва да разчистят пътя на България за Шенген. Без активната намеса на министър-председателите на страните, това няма как да стане. Там е мястото, където трябва да се циментират усилията, които са направени дотук." - допълни Меглена Кунева, като изрази увереност, че страната ни е готова за присъединяване към шенгенското пространство.