Стотици посрещнаха изгрева на Слънцето на плажа в Бургас

Джулая отново събра стари и млади хипари край морето, за да отбележат заедно може би най-традиционният неформален празник в България

01.07.2015 | 10:19 Редактор: Ирина Георгиева
Стотици посрещнаха изгрева на Слънцето на плажа в Бургас

Стотици посрещнаха изгрева на Слънцето на плажа в Бургас, съобщиха кореспондентите на България Он Ер Стиляна Георгиева и Илиан Раданов. Джулая отново събра стари и млади хипари край морето, за да отбележат заедно може би най-традиционният неформален празник в България. Името Джулая идва от едноименната песен на Юрая Хийп.

Юлското слънце се показа над хоризонта точно в  5 часа 35 минути и очерта пътека над морето. По-емоционалните побързаха да се потопят в солените води, като своеобразно пречистване, други просто посрещнаха новия ден.

"Чувстваш се прероден, нищо че можеш да го направиш всяка сутрин, но все пак точно тази сутрин е яко!" - коментира един от хипарите. 

"Ние празнуваме тук вече в продължение на 4 години. Посрещаме слънцето! Очарователно е, изгрева е много красив! Сърцето спира от красотата!" - допълниха годруги.

На плажа в Бургас беше издигната сцена, на която цяла нощ звуча много рок, блус и метъл. Джулая е уникален празник за България и не се наблюдава в други европейски страни и в света. 

Старите хипари спорят кога точно започва да се отбелязва първият ден на юли в България - 70-те или 80-те години, но са единодушни, че срещите на брега на морето са били, за да обменят идеи, да слушат музика и да четат заедно "По пътя" на Джак Керуак- книгата, която ги учи, че пътят е живот. 

Колко години посрещате слънцето? 

"Ами всяка година по това време сме тук или някъде другаде по плажа." - отговаря един от хипарите.

Символ на какво са първите лъчи?

"Първо на свободата, второ-на новото начало!" - допълва той.

След посрещането на Слънцето, остава спомена и очакването на следващия изгрев на Джулая. 

Вижте: