НАТО праща 40 танка у нас за учения, но няма да остават за постоянно

От БСП обаче не повярваха, че военната техника е само за учения

26.06.2015 | 17:00 Редактор: Васил Детелинов
НАТО праща 40 танка у нас за учения, но няма да остават за постоянно

До момента няма официално искане до страната ни от НАТО за приемането на военна техника. Това заяви в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев по повод информацията, че НАТО разпределя 250 танка и друга бойна техника в 6 страни от Източна Европа, сред които и нашата. Такова искане не е и необходимо, допълни външния министър Даниел Митов. България като партньор на НАТО изпълнява споразумения за дислоциране на техника за учения, подписани още през 2006-та, обясни Митов. Опозицията обаче съзря американска офанзива срещу Русия.

У нас ще дойдат около 40 танка, което е далеч под допустимото, обясни министърът на отбраната. България е една от шестте страни, в които НАТО по равно ще разположи общо 250 танка във връзка със съвместни учения. Военната техника ще се използва само за тях, след което ще напусне страната ни

 От БСП обаче не повярваха, че военната техника е само за учения. Според социалистите, става дума за преговорен процес между България и НАТО за постоянно разполагане на техника, който няма общо със споразумението от 2006-та година за учения на наша територия. 

От Атака пък обвиниха военният министър, че прикрива информация за това колко време ще останат танковете у нас. Според националистите, те ще бъдат в България 18 месеца , а не до края на годината.

По време на контрола, министър Ненчев съобщи, че до края на септември командният център на алианса в София ще заработи. Работата по него върви в срок.

Репортаж на Васил Детелинов.