21 митничари от Свиленград са уволнени заради схема с контрабандни цигари

13 били арестуваните

12.06.2015 | 14:13 Редактор: Мариета Иванова
21 митничари от Свиленград са уволнени заради схема с контрабандни цигари

След разкритата от Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата схема за контрабанда на цигари на Гранично контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево", при която бяха арестувани 13 митничари, са уволнени 21 служители от митницата в Свиленград. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата Емил Димитров в рамките на парламентарния контрол, предава Investor.bg.

В бъдеще периодично ще се извършва ротация на служителите на отделните смени, уточни Горанов.

В края на март митничари бяха арестувани по подозрение в покровителстване на контрабанден канал за цигари от Турция, чрез който са внасяни нелегално папироси без бандерол у нас.

Акцията бе оповестена в Пловдив от главният секретар на МВР Георги Костов, който заяви, че са предотвратени щети в размер на 16 милиона лева за държавния бюджет.

За подобряване на контрола по внос и износ на акцизни стоки, осъществявани от товарни автомобили, са монтирани бариери, светофари и видеокамери на граничните пунктове за разчитане на регистрационните номера на автомобилите.

От началото на май вече има кантари за измерване на общата маса на автомобилите, като данните се разчитат автоматично в митническата информационна система, допълни министърът.

Той подчерта, че е премахната и възможността за разплащания в брой на ГКПП "Капитан Андреево", като вече се приемат само разплащания с карти, което се очаква да намали допълнително корупцията.