Приет е Законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ

20.05.2015 | 12:42 Редактор: Ирина Георгиева
Приет е Законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност

Парламентът прие на първо четене Законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, предаде БТА. За него гласуваха 114 депутати, 32 бяха против, а един се въздържа. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ. Против бяха депутатите от БСП и Атака, а един от Атака се въздържа. 

Законопроектът е внесен от Цветан Цветанов (ГЕРБ) и група народни представители. Той посочи, че очаква на 20 май да бъде постигнат консенсус по отношение на законопроектите в сектор сигурност. По думите на Цветанов законопроектът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е подложен на широко обществено обсъждане и вносителите са се съобразили с направените от опозицията препоръки.

ъществено внимание в законопроекта се обръща на Съвета по сигурността, който ще е консултативен орган към МС. Той ще е координиращ и консултативен център. Негов председател ще е премиерът, а в съвета ще участват министри и председатели на служби." - допълни Цветанов.

Предвижда се президентът, когато има желание, да участва в заседанието, каза Цветанов. Той допълни, че в проекта за закон детайлно са очертани парламентарният контрол, гражданскиятконтрол над службите за сигурност. 

Със законопроекта ще се координира работата на цивилното и военното разузнаване като обща и пресичаща се дейност, посочи колегата му Владимир Тошев. По думите му сега тези служби както и НСО работят по вътрешни правилници, които са строго секретни, допълни той.

Законопроектите, свързани със службите, сред които е и разглежданият, са чакани 25 години, отбеляза Ангел Найденов  от "БСП лява България". Значителна част от бележките, които бяха представени при предишните обсъждания са отразени, посочи Найденов. Според него обаче слабо разработена е процедурата за действия при кризи, не е отделено внимание и на противодействието на опасности, свързани с киберсигурността.

Колегата му Филип Попов посочи, че законопроектът реално е устройствен правилник на Съвета за сигурност към МС.

Това е добра стъпка напред, посочи Айхан Етем от ДПС. По думите му положително е, че в законодателството се предвижда парламентарен контрол върху разходването на средства от службите за сигурност. Етем посочи, че обсъжданите законопроекти за сектора "сигурност" трябва да бъдат повод за преосмисляне на доктрината за национална сигурност, в която българските мюсюлмани да не се разглеждат като заплаха, а като естествена бариера към фундаментано настроени лица и организации.

Атанас Атанасов от РБ посочи, че подкрепят законопроекта на първо четене, защото е необходим за функционирането на цялостната система на национална сигурност. Той допълни, че ще направят предложения за промени преди второ четене.

Десислав Чуколов от "Атака" попита дали това е закон за националната сигурност или "закон за колониалната сигурност".

Велизар Енчев каза, че между първо и второ четене ще представи предложение за участие на представители на парламента в Съвета по сигурност към МС.