Зам.-министър Везиева: Очаквам до 90% усвояемост на средствата по новата ОП Конкурентоспособност

Изграждането на е-регистър на асансьорите в страната вече е започнало

14.05.2015 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Зам.-министър Везиева: Очаквам до 90% усвояемост на средствата по новата ОП Конкурентоспособност

Интересът към новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" е много голям и усвояемостта на средствата по нея може да достигне до 90%, каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във Варна, предаде БТА. Тя взе участие в работна среща за представяне на първата отворена процедура за подобряване производствения капацитет на малките и средни предприятия в страната. 

Проектите по процедурата за малките и средните предприятия ще се оценяват основно на база очаквани резултати, които трябва да са дългосрочни и да създават трайни работни места, посочи Везиева. Според нея изискванията пред кандидатите са балансирани и затова се очаква да бъдат спечелени и финансирани много проекти. Досега такъв гранд, насочен изцяло към производството, не е пускан и съм оптимист, че щом една фирма е работеща, тя може да покрие критериите за отпускане на средства, каза зам.-министърът.

Отчетеният от НСИ ръст от 2% на БВП на страната за първото тримесечие, се дължи основно на IT-сектора, посочи зам.-министър Везиева. По думите й подобрява се и развитието на преработващата промишленост, както и на производството на части за автомобили. За това нашата цел е с помощта на новата ОП IT-секторът да навлезе в останалите браншове на икономиката, за да се развиват и те, допълни Везиева.

Изграждането на електронния регистър на асансьорите в страната вече е започнало, като работата по него трябва да приключи до месец октомври, съобщи в отговор на въпрос зам.-министър Везиева. Тя уточни, че големият проблем е не софтуерът за регистъра, който вече е готов и се тества, а липсата на достатъчно данни за някои от съоръженията. Събирането на информацията, която трябва да бъде качена за всеки асансьор забавя процеса, но смятам, че проблемът ще бъде разрешен, посочи Везиева.