КЗК глоби БТК с 3,74 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение

От Vivacom коментираха, че ще обжалват наложеното наказание от страна на КЗК

14.05.2015 | 17:48 Редактор: Ирина Георгиева
КЗК глоби БТК с 3,74 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила санкция от 3,74 млн. лева на БТК за злоупотреба с господстващо положение. Действията на регулатора са резултат от съдебно решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), става ясно от съобщение на сайта на КЗК, предаде Investor.bg.

От Комисията уточняват, че случаят се отнася до жалба от страна на „Източна телекомуникационна компания", което е с основна дейност проектиране, изграждане и експлоатация на далекосъобщителни мрежи. Според дружеството БТК необосновано е отказала да бъдат запазени установени договорни отношения и неправомерно е прекратила договор за свързване на мрежите между двете компании.

Това се е случило през лятото на 2011 година и същата година КЗК започва производство по жалбата на „Източна комуникационна компания“ за нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), който касае злоупотреби с господстващо или монополно положение.

Производството на КЗК приключва в края на декември 2011 година с решение за липса на нарушение от страна на БТК. Сега обаче ВАС е отменил решението на регулатора.

Съдът постановява, че КЗК е сгрешила, анализирайки само една от точките във визирания чл. 21 от ЗЗК и постановявайки, че по нея няма нарушение. Става дума за т. 5, която се отнася до необоснован отказ за доставка на стока или услуга, целящ възпрепятстване на дейността му

Препоръката на ВАС е да се прегледат и други точки на чл. 21 от закона, които касаят нелоялни търговски условия в договорите с клиенти (т. 1) и прилагане на различни условия в един и същи тип договор за различни клиенти (т. 3). 

На базата на тази препоръка от КЗК са установили, че действително има нарушение на правилата и налагат санкция на БТК за „косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните“, които водят до нарушаване на правилата за конкуренцията. 

От Vivacom коментираха, че ще обжалват наложеното наказание от страна на КЗК. Според тях решението на регулатора е правно необосновано и противоречи на установените от самия него факти и на предходното произнасяне му по случая през 2011 г.

"По делото безспорно е установено, че компанията, която е сезирала КЗК, е вкарвала в мрежата на БТК (терминирала) телефонни обаждания от чужбина. Те обаче, в нарушение на действащото законодателство, неправомерно са били представени като обаждания от България (национални) – това е установен факт, затова БТК след няколко изрични предупреждения прекратява фалшифицирания трафик", обясняват от компанията. 

От Vivacom уточняват още, че фалшивото обявяване на трафика е нарушение на задължителното идентифициране на произхода на всяко обаждане и е опасност за мрежите и националната сигурност.