ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ

Делото бе по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, недоволни от решението на тричленния състав

02.04.2015 | 16:05 Редактор: Ирина Георгиева
ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ

Петчленният състав на ВАС, председателстван от Георги Колев, е потвърдил решението на тричленния състав, с което беше оставена без уважение жалбата на основните акционери на КТБ срещу решението на БНБ, с което беше отнет лицензът на банката.

Така сега в Софийския градски съд може да започне по същество делото по обявяването на КТБ в несъстоятелност, предаде БНР.

Делото бе по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, недоволни от решението на тричленния състав, който прекрати делото срещу отнетия лиценз от БНБ с аргумента, че жалбоподателите не са заинтересовани от това решение и затова няма как да се гледа дело.

Преди време Георги Колев обеща, че ако се налага, в името на бързината е готов да влезе в петчленния съдебен състав, който ще има последната дума по казуса.


В сайта на ВАС е написано следното: 

Днес, 02.04.2015 год. , Петчленен състав, Втора колегия на ВАС се произнесе по дело № 3438/2015 год. с което съдът е оставил в сила административно решение № 363/13.01.2015 год. по адм. дело № 14782/2014 год. на 3-членен състав/7-мо отделение на ВАС.

Със същото определение, съдът е оставил без уважение искането на трима от жалбоподателите за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на ЕС.

Петчленният състав е отказал да уважи повторно направеното искане на един от жалбоподателите за отвод на съдия Георги Колев.

С второ определение по същото дело, ВАС е оставил в сила определение № 2713/12.03.2015 год. на тричленен състав, с което оставя без разглеждане искането на един от жалбоподателите за тълкуване на определение № 363/13.01.2015 год. Допусната е и поправка на очевидна фактическа грешка. 

 

До месец Върховният административен съд трябва да се произнесе и по още едно от делата за КТБ - това срещу решението на БНБ да отмени увеличението на капитала на КТБ с 35 млн. евро. Делото беше образувано по жалба на изпълнителните директори на КТБ.