ГЕРБ може да подкрепи кандидат на РБ на втори тур

15.03.2015 | 16:15
ГЕРБ може да подкрепи кандидат на РБ на втори тур

Премиерът Бойко Борисов каза, че ще предложи министри да не участват в предизборната кампания.

ГЕРБ може да подкрепи кандидатите на Реформаторския блок, ако отидат на втори тур, а ГЕРБ са трети, като очаква реципрочна подкрепа.

Министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов говори в Пловдив пред Националното съвещание на РБ, което се провежда на 14 и 15 март 2015.


Ще предложа министрите да не участват в предизборната кампания - каза заяви министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив, на Националното съвещание на Реформаторския блок, в изявление, разпространено до медиите от пресцентъра на ГЕРБ.

 „Можем да подкрепим кандидат на Реформаторския блок, ако той отиде на втори тур, а ние останем трети. Логично е и те да направят същото. Изборите ще бъдат едно голямо изпитание за коалицията, но трябва да покажем коалиционна култура. Поне от ГЕРБ ние ще положим големи усилия в това отношение и ще бъдем по-толерантни. Но ние си имаме цел, да потвърдим и увеличим позициите си в местната власт. Целта на ГЕРБ е да увеличи броя на кметовете и общинските ни съветници в страната“, заяви Бойко Борисов.

В Пловдив Борисов каза още, че ролята на Цветанов в партията е "да бъде човекът след мен“ и че „забранява да се правят чистки на хора по места“.

Борисов повтори, че ГЕРБ е обещал да не вдига данъци, за да привлича чуждестранни инвестиции.

Той коментира и подкрепата на коалиционните партньори при гласуванията на плоския данък и предварителните отчуждения, на дълга.

"Кичат ни брошката ДПС заради тяхната абсолютна безотговорност в подобни моменти. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания в парламента, защото като ни откажат подкрепа, например за дълга, ние оставаме само с ДПС. Можем да търпим, но не до безкрай“, предупреди Бойко Борисов.

Премиерът е казал, че кабинетът "поне 3-4 пъти" е бил изправен пред криза "заради липсата на подкрепа от коалиционните партньори за ключови за кабинета законопроекти". Посочил е етническия конфликт като основание за опасения и е подчертал, че отношенията с ДПС са "такива, каквито са и с БСП", поддържа се нормален диалог за работа по европейските приоритети на страната, например за Шенген.

"Никой няма да запомни Радан, Валери Симеонов или Каракачанов ако стане етнически конфликт. Тогава ще дойде Си Ен Ен и ще кажат „правителството на генерал Борисов го направи“, заяви още Бойко Борисов.