Бъдещето пред капиталовия пазар у нас - 2 и 3 част на Boom&Bust 08.03.2015

09.03.2015 | 12:09 Редактор: Дориана Ранкова
Бъдещето пред капиталовия  пазар у нас - 2 и 3 част на Boom&Bust 08.03.2015

Алекс Бебов, управляващ  съдружник в Балканска консултантска компания, Николай Василев, изпълнителен директор на Експат Капитал в Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев на 8 март 2015

Николай Василев, изпълнителен директор на Експат Капитал, коментира задължителните стъпки за открояването на България на картата на инвестициите. Като основна е интересът на управляващите и най-вече познаването на капиталовия пазар.


Алекс Бебов пък вижда необходимост от големи компании листнати на БФБ с интерес към набиране на капитал по този начин. Важно е също, да бъдат по-прозрачни компаниите и да има по-високо ниво на корпоративни комуникации.
Промените в КСО върху капиталовия пазар, Николай Василев остро критикува. Според него новата власт започна с антиреформа или пенсионен хаос - втори опит да се национализира част от парите на пенсионните фондове. Разумни аргументи не се дават, които да сочат за ефективни промени в пенсионната система, или мерките ще бъдат негативни, добави Василев.


Законът за собствеността на земеделски земи също внесе притеснение и неяснота на пазара. Гостите се обединиха около мнението, че такива решения са недообмислени. Николай Василев алармира и за бъдещи законови дискусии по повод данъка за финансовите транзакции. Той смята, че парите, които ще се приберат в хазната, няма да са достатъчно, за да елиминират лошия ефект за пазара. Алекс Бебов също вижда допълнителни усложняващи инвестициите мерки като ненужни.


По въпроса за приватизация на БФБ, Алекс Бебов сподели позиция, че това не е панацея, тъй като борсата е сравнително малка и броят на сериозните играчи, които ще имат интерес няма да са много. По-ефективно би било излизането на големи държавни компании на капиталовия пазар.


По повод количествените улеснения, които от днес ЕЦБ стартира в еврозоната, Николай Василев смята, че са чудесна предпоставка за печалби в Европа и на капиталовите пазари, където някои от секторите записват върхови стойности ( второ видео ). Изходът за Европа от кризата обаче не е това, добави Василев.

 

Още за европейските акции и сравнение с капиталовите пазари в САЩ, може да чуете във втората част от участието на гоститре в студиото. В предаването се включват с мнение и Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, и Светлин Минев, финансов анализатор и дългогодишен трейдър.


Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров

 

Бъдещето пред капиталовия пазар у нас - 1 част

 

 

Бъдещето пред капиталовия пазар у нас - 2 част