Премиерите на Италия, Чехия и Малта дават рамо на България за Шенген

Докато България и Румъния са извън Шенген, няма да има сигурна Европа, заяви Станишев на среща с левите лидери на страните от ЕС

12.02.2015 | 16:50 Редактор: Мариета Иванова
Премиерите на Италия, Чехия и Малта дават рамо на България за Шенген

Премиерите на Италия, Чехия и Малта-  Матео Ренци,  Бохуслав Соботка, и  Джоузеф Мускат, са заявили по време на двустранни разговори с лидера на ПЕС Сергей Станишев, че ще подкрепят България за присъединяване към Шенгенското пространство.

На координационна среща с  левите лидери  преди заседанието на Съвета на ЕС Станишев в посочил, че „докато България и Румъния са извън Шенген, няма да има сигурност в Европа."

Той e поискаl подкрепата им за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

На срещата своята подкрепа заяви и председателятят на ЕП Мартин Шулц.

"Поставих въпроса за Шенген в контекста на темата за сигурността и антитерористичните мерки, която ще бъде основна за заседанието на европейските лидери. Постигнатите резултати в Минск са успех за европейската политика. Ние, социалистите и
социалдемократите, винаги сме били на страната на мира, диалога и политическото уреждане на конфликтите. Възможно е да има провокации срещу реализирането на тези договорености. Затова е важно всички да отстояваме мира и сигурността в Украйна. Казвам го като президент на ПЕС, но и като българин, загрижен за съдбата на близо половин милион наши сънародници там", заяви след срещата Станишев, посочват от пресцентъра на лидера на ПЕС.