Президентът връчи наградата на БАИ Инвеститор на годината

Всеки инвеститор е важен, категоричен е държавният глава

04.02.2015 | 19:22 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът връчи наградата на БАИ Инвеститор на годината

Българските политици си дават сметка, че инвеститорите и предприемачите са тези, които създават работни места, плащат данъци, поемат рискове и създават перспектива в регионите. Това каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в деветата церемония за връчването на наградите на Българската агенция за инвестиции (БАИ) „Инвеститор на годината“. Традиционно БАИ отличава компании, постигнали значими стъпки в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции.

Държавният глава връчи на „Девня цимент“ АД голямата награда на Агенцията за 2014 година. Компанията е завършила проекта си за реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент. Проектът е на стойност 325 млн. лева, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места. Технологичната инсталация е със затворен цикъл, не произвежда отпадъци и е една от най-големите еднократни индустриални инвестиции в България за последните 25 години.

Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни има дългосрочен план за развитие, ясни приоритети и цели до 2020 година, които са резултат от пълен политически консенсус.

"Всеки инвеститор е важен, защото е част от пътя за модернизиране и позициониране на България като добро място за правене на бизнес в региона." - подчерта държавният глава и открои редица мерки за подобряване на инвестиционната среда у нас.

Сред тях са изграждането на бързи влакови връзки, магистрали, пречиствателни станции, интегрирани транспортни проекти в големите градове, 27 нови индустриални зони, първите иновационни екосистеми, както и редица държавни и европейски програми за насърчаване на инвеститорите.

 

Отличието за "Инвестиция в разширяване на бизнес" получи  "Лукойл Нефтохим Бургас". Най-голямата компания в България по приходи (7.64 млрд. лв. за 2013 г.) съсвем скоро ще приключи най-крупния инвестиционен проект в страната.

В категория "Инвестиция на зелено" статуетката взе германската "Behr-Hella Thermocontrol GmbH" за изграждането на ново предприятие за автомобилни части в Божурище.

Най-големият частен инвеститор в здравеопазване "Булфарма" получи плакет за "Инвестиция в завладяване на пазарен дял". Общият размер на инвестицията на компанията възлиза на 58 млн. лв.

"Язаки България" получи награда за "Инвестиция в човешки капитал" - вложението надхвърля 3 млн. лв., а компанията има 3737 служители.

Очаквано "Тelerik" получи награда в категорията "Инвестиция в сливане и придобиване".

"Аурубис България" взе плакет за "Инвестиция в опазване на околната среда". 

"Теклас България" получи награда за "Инвестиция в иновативен бизнес". 

За най-успешен стартъп  беше обявен C&C Textiles, собственост на турския текстилен гигант "Еуротекст текстил".

Българската агенция за инвестиции  връчи и няколко грамоти.

"Нестле България" беше отличена за инициативата си "Алианс за младежта" и получи грамота за борба с младежката безработица.

"АЛС България" получи приз за устойчиво развитие и осигуряване на заетост в община с висока безработиц