"Девня цимент" е инвеститорът на 2014 г.

Инвестицията е на стойност 114 млн. лв. за годината, а общо е 325 млн. лв.

04.02.2015 | 20:16 Редактор: Васил Детелинов

За девета поредна година бяха раздадени наградите Инвеститор на годината. Призът получи "Девня Цимент" -АД. Инициатор на класацията е Българската агенция за инвестиции. Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии.

„Девня цимент“ АД получи голямата награда на БАИ за 2014 година за завършването на проекта си за реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент за 325 млн. лева, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места. Технологичната инсталация е със затворен цикъл, не произвежда отпадъци и е една от най-големите еднократни индустриални инвестиции в България за последните 25 години.

За престижната награда се състезаваха 26 български компании в 10 категории. Наградата на Девня цимент връчи президентът Росен Плевнелиев. Инвестицията е на стойност 114 млн. лв. за годината, а общо е 325 млн. лв.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, инвеститорите трябва да бъдат уважавани защото движат икономиката и създават работна ръка. Пред бизнеса вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че най важното нещо за развитоето на икономиката е човешкия капитал и инвестициите в него.

 

Отличието за "Инвестиция в разширяване на бизнес" получи  "Лукойл Нефтохим Бургас". Най-голямата компания в България по приходи (7.64 млрд. лв. за 2013 г.) съсвем скоро ще приключи най-крупния инвестиционен проект в страната.

В категория "Инвестиция на зелено" статуетката взе германската "Behr-Hella Thermocontrol GmbH" за изграждането на ново предприятие за автомобилни части в Божурище.

Най-големият частен инвеститор в здравеопазване "Булфарма" получи плакет за "Инвестиция в завладяване на пазарен дял". Общият размер на инвестицията на компанията възлиза на 58 млн. лв.

"Язаки България" получи награда за "Инвестиция в човешки капитал" - вложението надхвърля 3 млн. лв., а компанията има 3737 служители.

Очаквано "Тelerik" получи награда в категорията "Инвестиция в сливане и придобиване".

"Аурубис България" взе плакет за "Инвестиция в опазване на околната среда". 

"Теклас България" получи награда за "Инвестиция в иновативен бизнес". 

За най-успешен стартъп  беше обявен C&C Textiles, собственост на турския текстилен гигант "Еуротекст текстил".

Българската агенция за инвестиции  връчи и няколко грамоти.

"Нестле България" беше отличена за инициативата си "Алианс за младежта" и получи грамота за борба с младежката безработица.

"АЛС България" получи приз за устойчиво развитие и осигуряване на заетост в община с висока безработица.

 

Телевизия България Он Ер е медиен партньор, а водещи на церемонията бяха Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, водещи на предаването "Boom & Bust" и на рубриката "Пазарите" в Денят он ер.