Борисов се надява да има консенсус в НС за смяна на състава на ДКЕВР

В регулатора трябва да се сложат хора, в които народът вярва, категоричен е премиерът

04.02.2015 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Борисов се надява да има консенсус в НС за смяна на състава на ДКЕВР

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда парламентът да постигне консенсус и да смени състава на ДКЕВР, предаде БТА.

В отговор на питания в парламента по енергийни въпроси, Борисов отбеляза, че в Комисията трябва да се сложат хора, в които народът вярва. Това е органът, който може да отнема лицензи, припомни Борисов.

"Намерете консенсусни хора, с репутация, с доверие и постигнете консенсус, защото това не е работа на правителството да се меси там, но в същото време ДКЕВР е жизнено важна, защото урегулира всички тези въпроси, които се поставят", коментира Борисов.

В момента текат проверки в мини, тецове и АЕЦ "Козлодуй" и до един месец ще има конкретни резултати, каза още министър-председателят в отговор на друго питане.

По думите му към момента са констатирани големи нарушения, главно в обществените поръчки.

С ръководството на "Марица 1" и "Марица 3" се водят преговори, сподели Борисов. Той посочи, че предложението, което са направили двете американски централи, е да намалят цената на тока сега, но след 5 години това, което са намалили, да им се възстанови. Кабинетът не се е съгласил с това предложение и преговорите продължават.

В рамките на 30-40 дни ще има официална позиция към парламента по темата.

Инвестиционният климат у нас, като се има предвид печалбите, които реализират инвеститорите, никак не е лош, напротив, сега на година такива пари няма как да спечелят, коментира още министър-председателят. Той обаче добави, че това е станало с напълно валидни договори, които са абсолютно неизгодни. Това означава, че не могат да бъдат развалени или развалянето или национализирането ще струва огромни пари, коментира още премиерът.

Бойко Борисов бе категоричен в отговор на друг въпрос, че удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 реактор е жизнено важно за нашата енергетика и там не може да се допускат грешки.